Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία;

Αποτέλεσμα εικόνας για food allergy toddler

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν κάποιου είδους αντίδραση σε ορισμένες τροφές έχει αυξηθεί κατά πολύ. Κάποια παιδιά εμφανίζουν τροφική αλλεργία, ενώ κάποια αλλά τροφική δυσανεξία. Επειδή πολλοί γονείς συγχέουν αυτές τις δυο περιπτώσεις, ας δούμε τι είναι η καθεμία ξεχωριστά.

Τροφική αλλεργία έχουμε όταν ο οργανισμός του παιδιού εκλαμβάνει λανθασμένα το φαγητό ως επικίνδυνο και γι΄ αυτό αντιδρά. Το σώμα προσπαθεί να πολεμήσει την τροφή που θεωρεί ότι είναι κακή και έτσι προκαλούνται αλλεργικά συμπτώματα όπως καταρροή, φαγούρα, εξανθήματα ή διάρροια. Κάποιες φορές τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, όπως για παράδειγμα οίδημα στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή, οπότε το παιδί πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Αν εσείς πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξει και το παιδί σας, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εισάγετε νέες τροφές στο διαιτολόγιο του και να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του. Το θετικό πάντως με τις τροφικές αλλεργίες είναι ότι κάποιες από αυτές ξεπερνιούνται, καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Τροφική δυσανεξία είναι μια μη αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή ή πρόσθετο τροφής. Η πιο γνωστή δυσανεξία είναι αυτή στη λακτόζη, που στην ουσία σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να χωνέψει το σάκχαρο του γάλακτος και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και γι’ αυτό έχει φούσκωμα, στομαχικές κράμπες ή διάρροια. Όταν ένα παιδί έχει τροφική δυσανεξία, σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγει ορισμένες τροφές για όλη του τη ζωή.

Αν το παιδί σας εμφανίζει τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία, καλό θα ήταν αφού συζητήσετε με τον παιδίατρο σας να επισκεφτείτε έναν ειδικευμένο διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να οργανώσετε την διατροφή του, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη του.